Eva Röse leder årets Augustgala

Värden för årets Augustgala är i princip uppvuxen på ett bibliotek och tar gärna med sig Pär Lagerkvist till gymmet. I år leder skådespelerskan Eva Röse den prestigefyllda Augustgalan som går av stapeln i slutet av november.

– Jag kommer från ett väldigt litterärt hem och vi läste jämt. Jag växte nästan upp på biblioteket där mamma jobbade och minns fortfarande doften från linoleummattan där. Jag lärde mig läsa själv när jag var fyra år. Det hände till och med att jag gick in i lyktstolpar för att jag läste överallt.

Är din läsning lika intensiv idag?

– Jag involverad i det skrivna ordet dagligen genom mitt arbete, säger Eva Röse. Skådespelaryrket innebär mycket manusläsning och textarbete. Men romanläsandet har fått stryka på foten under senaste tiden på grund av tidsbrist.

– Jag är avundsjuk på alla som hinner läsa en massa romaner. Nu blir det mest korta böcker med stor text om traktorer och djur, eftersom jag har småbarn.

 Var läser du helst?

– Jag lyssnar väldigt mycket på ljudböcker när jag reser. Jag har jättestarka ljudminnen från olika platser, i Sydafrika lyssnade jag på Klas Östergrens Gentlemen till exempel. Men det starkaste ljudminnet har jag från ett gym i New York. Jag sprang på ett löpband och lyssnade på Pär Lagerqvists Dvärgen. Till slut var jag tvungen att stanna upp och bara lyssna. Ljudboken är min Madeleinekaka, den väcker en massa minnen, säger Eva Röse.

Kristina Ahlinder på Svenska Förläggareföreningen ser fram emot att se Eva Röse som årets galavärd.

– Vi är naturligtvis väldigt stolta och glada. Eva är en av våra mest älskade skådespelerskor och det kommer att bli en kväll med mycket humor och mycket glamour. Det är också jätteroligt att det blir en kvinna som håller i galan i år, säger Kristina Ahlinder.

Augustgalan äger rum den 25 november i Stockholms konserthus och produceras av  Fascinera för sjätte året i rad.

Eva Röse är skådespelerska och verksam inom både film och teater. Hon spelar just nu huvudrollen i ”De Oskyldiga” på Dramaten i Stockholm och aktuell i humorprogrammet Partaj på kanal 5.

%d bloggare gillar detta: