Fascinera gör Augustprisets första podcast

Vi bad årets Augustnominerade författare att läsa varandras böcker. Sedan spelade vi in deras samtal. Resultatet blev historiens första Augustpodd, och filmade presentationer av alla de 18 nominerade böckerna!

Varje år nomineras arton författare till Augustpriset. Det trycks och tycks och rycks i deras böcker. Men vad säger de själva om sina verk?

I Augustpodden som producerades för första gången i år fick de nominerade författarna chans att läsa och diskutera båda sina egna och varandras verk. Inför samtalet bad vi dem också att skriva ett brev till varandra och presentera sina böcker. Resultatet blev arton kortfilmer som publicerades i Augustprisets och förlagens digitala kanaler inför Augustgalan 2013.

Augustpodden besökte bland andra Lena Andersson i Tensta och Ellen Karlsson i Hägersten och tjyvlyssnade på samtal med Per Olov Enquist, Bea Uusma och Lena Sundström om litteratur, skrivande, bullar, djur och mycket mer.

– l podden lär vi känna de nominerade författarna på ett helt nytt sätt. De får möjlighet att breda ut sig och diskutera både sitt eget verk och andras, säger Fascineras Isa Andersson, som tillsammans med Inga Ramsten var producent för Augustpodden.

I podradioprogrammen möts nominerade författare, antingen två och två eller tre och tre, för att läsa och prata om varandras böcker. Formen bryter mot den traditionella intervjusituation som författarna vanligtvis omges av – här är det de själva som sätter agendan och styr samtalet utifrån sina egna frågeställningar och reflektioner kring böckerna.

I flera fall spelades podden in i författarnas hemmiljö, vilket bidrog till informella och oväntade möten, och i vissa fall korsar samtalsgrupperna de litterära kategorierna: barn- och ungdoms-, skön- och facklitteratur.

 

Nyfiken på hur det lät? Då kan du lyssna här!

%d bloggare gillar detta: